Inghetata de iaurt cu caise

luni, 24 mai 2010
Vara se apropie si incepe sezonul inghetatei. Am incercat mai multe retete de inghetata de casa dar nu mi-a reusit nici una pana acum. Majoritatea retetelor de inghetata clasica de casa sunt dedicate masinilor de facut inghetata, cum nu posed una inca, trebuie sa adaptez si sa gasesc altceva, perfect pentru clasicul congelator. M-am hotarat zilele trecute sa incerc o inghetata de iaurt. Nu cred ca exista o reteta de inghetata mai usoara decat cea de iaurt. Ideea e ca, ne trebuie un iaurt mai gras si mai cremos. Se spune ca iaurtul trebuie tinut o ora, doua in tifon pana iese tot zerul din el, astfel devenind cremos. Da, as fi incercat si eu asa dar nu aveam unde sa gasesc tifon in weekend.

Faza cu tifonu e valabila si daca vrem sa folosim fructe proaspete: le facem piure si le lasam la scurs. De exemplu la coacaze sau afine avem nevoie doar de pulpa si de suc pentru ca semintele deranjeaza. Mmm, putem adapta, putem trisa. Ideea e sa avem o baza de inghetata de iaurt si ne gandim ulterior la topping.
Pentru inghetata de caise am trisat in felul urmator: am folosit o parte iaurt dulce cu caise, am pus mai putin zahar si pentru bucati mai mari de fructe am folosit caise confiate. Cat timp s-a congelat inghetata, ele s-au imbitat in iaurt, parand proaspete, dar evitand formarea cristalelor. Daca foloseam fructe proaspete inghetau cu totul, devenind tari.

Pentru a umple o cutie normala de inghetata, de 1 litru, avem nevoie de:
-400g iaurt gras, cremos
-300g iaurt cu caise
-100g zahar
-100g caise confiate
-1 lingura alcool (40+)


De aici treaba devine extrem de simpla. Punem ambele iaurturi intr-un  bol, turnam zaharul peste, le amestecam/batem pana se dizolva zaharul. Taiem caisele confiate cubulete de orice dimensiune, le punem peste iaurt si la sfarsit adaugam o lingura de alcool. Alcoolul ajuta inghetata sa devina cremoasa. Turnam compozitia intr-un recipient de plasitc si o lasam la congelator pentru 6-8 ore.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© 2010 Bucatar Electronist - Teodor Luca. Powered by Blogger
Free blogger template Designed by Newwpthemes.com Converted by Bloggerspan