Minitarte cu lamaie

luni, 24 mai 2010
Weekendul asta am facut o gramada de dulciuri, totusi nu cred ca am exagerat pentru ca am facut dulciuri simple si usoare, fara prea mult zahar. Totusi tartele astea cred ca sunt un pic mai pacatoase spre deosebire de inghetata de iaurt cu caise. Ideea mi-a venit la facultate, dimineata, cand ma plictiseam la un curs si ma gandeam ce dulce aveam sa fac cand ajungeam acasa. Ceva usor, cremos dar totodata racoritor. Tarta de lamaie. Am cautat pe net si am decis sa incerc reteta lui Raymond Blanc.

L-am descoperit de curand pe Raymond Blanc, este un bucatar francez, stabilit in Marea Britanie. Detine mai multe restaurante, dar treaba interesanta despre el este ca refuza sa accepte stele Michelin. Totusi este considerat unul dintre cei mai buni bucatari din lume. A avut de curand pe BBC two o emisiune "Raymond Blanc's Kitchen Secrets", de acolo am aflat de el. Mai multe detalii despre el, altadata.
Tarta de lamaie nu se face greu, e chiar simplu de facut dar totutsi dureaza mult. De ce? Pentru ca trebuie sa stea la frigider o ora, apoi trebuie sa stea la cuptor 10 minute, inca 20 minute, inca un minut si dupa inca jumatate de ora la cea mai mica temperatura. Totusi merita tot efortul din lume. Eu am facut o tarta mare si 6 tarte mici. Minitartele au iesit mai light si mai bune, practic se topeau in gura. Cred ca din ingrediente ar iesi in jur de 36-42 in functie de grosimea aluatului, de cata crema doriti si de cat de mari sunt formele de minitarte. 

 Pentru 36-42 minitarte sau o tarta mare avem nevoie de:
 
 
Pentru aluatul dulce: 
  • 120g unt la temperatura camerei
  • 75g zahar pudra
  • 3 galbenusuri de oua
  • 250g faina
  • 1 sau 2 linguri de apa in functie de faina
Pentru crema:
  • 5 oua medii
  • 150g zahar normal
  • 85ml suc de lamaie (asta ar veni cam sucul de la 3 lamai normale)
  • 2 lingurite de coaja de lamaie (coaja de la 2-3 lamai dar totusi aveti grija sa nu razuiti si coaja aia alba, ca e amara)
  • 150-200ml smantana dulce (pentru frisca, La Dorna) 
 Cum procedam?
Intai facem aluatul pentru ca va trebui sa stea la frigider jumatate de ora. Intr-un castron mare amestecam untul si zaharul pudra cu o lingura sau o spatula pana devine crema. Punem 2 galbenusuri peste si amestecam in continuare. Puneti faina deasupra si amestecati cu degetele pana devine un aluat nisipos. Nu amestecati prea mult pentru ca se topeste untul. Cand considerati ca s-au facut destule cocoloase de unt, turnati o lingura de apa si transformati compozitia intr-o bila , apoi inveliti-o intro folie de plastic si puneti-o la frigider pentru jumatate de ora. 
Hai sa facem crema. Intr-un castron amestecati ouale, zaharul sucul de lamaie si coaja de lamaie pana se omogenizeaza. Turnati si smantana si mai amestecati putin. Bagati la frigider. 
Peste jumatate de ora scoatem aluatul din frigider si il intindem cu facaletul, lasandu-l cam de 3mm grosime. Acum putem sa il punem peste o forma de tarta mare sau sa il impartim in cate tarte mici dorim.  Il punem peste forma de tarta, ii taiem bucatelele in exces si apasam usor pe margine sa acopere bine forma. Il gaurim usor cu furculita si il bagam la frigider pentru jumatate de ora sau la congelator pentru 10 minute.
Incingem cuptorul la 160 grade/treapta 3.
Il scoatem de la congelator si punem o folie de aluminiu peste el. Punem peste folia de aluminiu niste boabe de fasole cat sa acopere toata suprafata. De ce? Pai fasolea o sa ne ajute aluatul sa nu creasca si sa capete textura unui biscuit. Bagam la cuptor si lasam 10 minute. 
Scoatem din cuptor, inlaturam folia de aluminiu si fasolea si bagam din nou la cuptor inca 15-20 minute. Scoatem din cuptor si micsoram temperatura cuptorului undeva la 120-140grade.
Ne-a mai ramas un galbenus. Il batatem bine si cu ajutorul unei pensule ungem tarta/minitartele. Le bagam din nou la cuptor pentru 1 minut. De ce? Pentru ca oul se va coace si va forma o crusta subtire deasupra aluatului. Crusta va ajuta aluatul sa nu se imbibe cu crema si sa devina moale, astfel el isi va pastra textura de biscuit.
Punem crema intr-o cratita la foc mic si o amestecam continuu pana se ingroasa un pic. O turnam peste tarta/minitarte si le bagam din nou la cuptor pentru 20-25 minute pana se incheaga de tot crema.
Gata. Stiu ca dureaza mult si ca e destul de complicat de facut dar merita.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© 2010 Bucatar Electronist - Teodor Luca. Powered by Blogger
Free blogger template Designed by Newwpthemes.com Converted by Bloggerspan