Tocanita cu peste si fructe de mare - Seafood stew

joi, 7 octombrie 2010

Avand in vedere ca stau la malul marii sunt innebunit dupa peste si fructe de mare.
Nu am mai postat pana acum o reteta cu fructe de mare pentru ca, totusi, sunt student si fructele de mare nu sunt asa de accesibile precum alte alimente.
In orice caz, toate retetele cu peste si fructe de mare sunt relativ simple si necesita un timp mic de preparare.
M-am interesat de mai multe retete de "seafood stew" si am observat ca mai toate se invart in jurul unui sos/stock/bors  ce are cateva legume la baza precum telina, ceapa, usturoi, rosii si poate nitel vin. Ca de obicei am adaptat si a iesit urmatoarea reteta:


Pentru 4-6 portii:

  • o ceapa rosie mare
  • 2 tulpini de telina (sau capatana de la o telina mica)
  • 1 capatana de usturoi
  • 2 ardei iuti (depinde de gustul fiecaruia)
  • 4-5 rosii medii
  • 200ml vin alb
  • patrunjel
  • cimbru
  • sare&piper
  • 400-600g peste congelat sau proaspat, important e sa fie peste alb
  • 300-400g mix fructe de mare (eu am avut midii, calamari si creveti)
  • cateva betigase de surimi(optional)
  • 100g cous cous


Punem o tigaie cu ulei (de preferat de masline) la foc mediu sa se incinga. Taiem marunt telina, ceapa, usturoiul si ardeii iuti, si le punem in tigaie. Focul trebuie sa fie neaparat mediu pentru ca vrem sa inmuiem legumele, nu sa le prajim. Peste ele punem sare, piper, patrunjel tocat si cimbru.  Intre timp taiem rosiile cubulete si pregatim paharul cu 200ml de vin.


Legumele se vor inmuia in 10 minute, dupa care vom pune peste ele paharul de vin si rosiile taiate. In caz ca mai este nevoie de lichid se poate adauga apa sau vin. Le mai lasam cam 20-30 minute pana cand sosul se ingroasa putin. Important e sa nu fie foarte gros, el oricum va deveni mai dens odata ce punem cous-cous.

Cand sosul ajunge la consistenta dorita punem pestele,fructele de mare si cous-cous-ul, le mai lasam pe foc inca 5 minute maxim. Fructele de mare nu necesita un timp mare de preparare si daca sunt "overcooked" se intaresc iar pestele se destrama.
Asta-i tot, pofta mare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© 2010 Bucatar Electronist - Teodor Luca. Powered by Blogger
Free blogger template Designed by Newwpthemes.com Converted by Bloggerspan