Penne carbonara cu mazare

marți, 11 mai 2010
Imi plac pastele alla carbonara, am trei retete preferate. Se fac foarte usor, totusi, exista o parte dificila si anume combinarea sosului cu pastele. Sosul contine ou crud si smantana si trebuie sa se ingroase un pic de la caldura din paste dar nu trebuie sa devina omleta. Nu se face foarte greu, mie mi-a iesit din prima.
Varianta asta de carbonara e un pic mai "usoara" pentru stomac pentru ca nu contine usturoi. Oricat de mult mi-ar placea usturoiul, totusi, dupa o portie sanatoasa de carbonara cu usturoi imi e un pic greata.
Pentru paste carbonara se folosesc in general spaghetti dar am vazut o gramada variante cu  rigatoni, farfalle, etc. Eu am folosit penne.



Ingredientele sunt pentru  3-4 portii.
  • 300-400g paste (spaghete, penne, farfalle, etc)
  • 8-10 feliute de bacon\kaiser\pancetta
  • 300g mazare din conserva (traiasca bonduelle, stiu ca e un pic mai scumpa dar merita toti banii)
  • 100g smantana de gatit (puteti folosi si smantana normala dar sa o amestecati cu putin lapte sa devina mai lichida si mai cremoasa)
  • 1 ou mediu
  • 2-3 maini de parmezan ras (trebuie folosit parmezan pecorino romano, varianta mai ieftina,  puteti folosi parmezan deja macinat in pungute de 100g de la napolact sau branza rasa pentru paste de la hochland, ambele sunt undeva pe la 5 lei)
  • sare si piper
 Bon, cum procedam?
In primu rand punem o oala cu multa apa la fiert. Se spune ca pentru fiecare 100g de paste avem nevoie de 1 litru de apa si 10 g de sare. Totusi, sarea trebuie pusa in momentul in care apa fierbe, altfel va fierbe mai greu. Treaba cu sarea chiar trebuie respectata daca vreti paste gustoase. Ma rog, fierbeti pastele conform instructiunilor de pe pachet.
Taiati baconul bucatele de 1-2 cm si puneti-l la calit intr-o tigaie incinsa cu putin ulei de masline pana devine auriu. Dupa ce se prajeste baconul scurgeti mazarea si puneti-o peste bacon si mai lasati vreo 3-4 minute sa se incalzeasca.
Bateti oul cu smantana intr-un castron, adaugati o mana de parmezan, sare si piper.
Cand pastele sunt gata , le scurgem de apa si le punem intr-un castron mare. Aruncam baconul si mazarea peste, amestecam si incet incet incepem sa punem sosul de smantana si ou. Mare atentie: pastele trebuie sa fie inca fierbinti si sa amestecati incontinuu in ele pentru ca sosul sa nu devina omleta. Dupa ce ati obtinut paste cu un sos matasos puneti si restul de parmezan. Se servesc fierbinti, reci sunt foarte nasoale.
Pofta mare!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© 2010 Bucatar Electronist - Teodor Luca. Powered by Blogger
Free blogger template Designed by Newwpthemes.com Converted by Bloggerspan