Avand in vedere ca a venit frigul iar gulasul e numai bun pentru o vreme urata, am zis sa incerc sa refac reteta de atunci. M-am uitat pe cateva carti, am consultat cateva bloguri si in cele din urma pot spune ca m-am apropiat destul de mult de reteta originala. Chiar daca sosul original era mai lichid si mai aromat, iar vita era mult mai fiarta, si varianta mea a iesit gustoasa.
Ok...sa vedem: pentru 4-6 portii de gulas avem nevoie de:
- 600-800g pulpa de vita/vitel (ideal ar fi o carne marmorata, cu grasime, dar cum nu am gasit e ok si pulpa)
- 1 ceapa medie taiata marunt
- 1/2 morcov
- o bucata mica de telina
- 2 linguri de pasta de rosii
- 500ml suc de rosii
- 500ml stock de vita (pentru supa de vita, am folosit 2 kuburi knorr vita dizolvate in 500ml apa)
- paprika dulce/picanta
- pasta picanta de ardei
- 1 lingurita seminte de chimen
- faina pentru a pudra carnea
- sare, piper
Pentru galustele de paine - Semel Knoedel:
- o paine uscata taiata bucatele
- 2 oua
- 200ml lapte cald
- patrunjel
- sare, piper
Intr-o oala cu peretii grosi am pus putin ulei si am lasat-o sa se incinga. Intre timp m-am ocupat de carne. Am taiat-o in cuburi de dimensiune medie.
Am sters-o pentru a inlatura umezeala in exces, am condimentat-o cu sare si piper, apoi am dat-o prin faina pentru a prinde o crusta frumoasa si pentru a ingrosa sosul mai tarziu. Cand uleiul s-a incins am pus carnea si am lasat-o pana a devenit aurie si crocanta pe margine.
Carnea nu trebuie inghesuita in oala. Eu am prajit-o in 2 transe. Daca se aglomereaza, nu mai devine aurie si crocanta, iese un fel de fiertura cu cocoloase de faina.
Cat timp s-a prajit carnea, mi-am pregatit ceapa, am dat morcovul si telina pe razatoare fina pentru a se gati repede, dezintegrandu-se si dand sosului o consistenta mai groasa, un gust dulceag si aromat.
Cand carnea e gata, se scoate din oala. Pe fundul cratitei va ramane o crusta de la carne. Nu e nici o problema, ea se va deglasa singura in momentul in care vom adaug legumele.
Dupa ce s-au inmuiat legumele, adaug pasta de rosii si de ardei iute. Eu am pus 2 linguri de pasta de rosii si o jumatate de lingurita de pasta de ardei iute. Tot acum putem pune si paprika, din nou dupa gust, eu am pus 2 linguri de paprika dulce si 2 linguri paprika iute.
Se adauga carnea peste legume, apoi sucul de rosii si supa de vita. Se lasa la fiert 2-3 ore pana cand carnea de vita se poate rupe doar cu furculita. Totusi ar fi bine sa fie verificat la fiecare 15 minute pentru a nu se lipi de fundul cratitei.
Dupa ce am terminat cu goulasul, am facut galustele de paine sau Semel knoedel. Se fac extrem de simplu. Am batut 2 oua cu sare, piper si putin pantrunjel tocat, am taiat painea in cuburi cu latura de 3-4 cm si am incalzit 200-250 ml de lapte. Se amesteca totul si se formeaza niste bile mai mari.
Vor sta la frigider jumatate de ora pentru a capata o consistenta mai ferma, apoi se fierb in apa clocotita pentru 10-15 minute. Se vor umfla putin, asa ca nici ele nu trebuie ingramadite in oala.
Eu le-am mancat fierbinti alaturi de gulasul meu picant, vorba lui Jamie - Happy days, mate.
1 comentarii:
Teo, ma omori. Arata yummy yummy!!!!!!!!!!!!!!
Trimiteți un comentariu